Φτιάχνω ενισχυτή ήχου 20 βατ (οδηγίες,σχεδιάγραμμα...).

Εδώ σας έχω το σχεδιάγραμμα ενισχυτή 20 βατ.Πρόκειται για γέφυρα δύο τδα2003.Το καθένα βγάζει μέγιστη απόδοση 10 βάτ με 2 ωμ φορτίο,8 βατ με 4 ωμ.



Ο σχεδιασμός του κυκλώματος σε γέφυρα επιτρέπει τον διπλασιασμό σε απόδοση.Το συγκεκριμένο κύκλωμα-γέφυρα με αυτά τα τσιπάκια παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην κατασκευή του ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητους θορύβους.

Χρησιμοποίησα το σχεδιάγραμμα που βρήκα εδώ.

το σχεδιάγραμμα του ενισχυτή


Οι R2/R5 είναι 5.6Ω
Οι R3/R6 είναι  470Ω

Τροφοδοσία
Εδώ τροφοδοτώ τον ενισχυτή με έναν απλό αντάπτορα DC των 15 βολτ/1 αμπέρ.Βέβαια αν θέλετε ο ενισχυτής να δουλέψει καλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλό τροφοδοτικό με αρκετά αμπέρ.Στο μέλλον σκοπεύω να φτιάξω κι εγώ ένα.Είναι απαραίτητο για τους ενισχυτές.



Τί πρέπει να προσέξουμε κατά την κατασκευή του. 
Τί  μπορώ να κάνω για να μειώσω τους θορύβους.

βρόγχος γείωσης
Πρέπει να προσέξετε τις γειώσεις του κάθε μέρους του κυκλώματος ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε περισσότερα από ένα σημεία.Που σημαίνει,π.χ. η γείωση,το πλην ,από την είσοδο του ήχου δεν πρέπει να περνάει μέσα από άλλες γειώσεις πριν φτάσει στη γείωση της τροφοδοσίας.Αυτό είναι το κλασσικό πρόβλημα του λεγόμενου βρόγχου γείωσης (ground loop).

πρόβλημα βρόγχου γείωσης ενισχυτή



μεταλλικό κουτί Σημαντικό είναι να βάλετε τον ενισχυτή μέσα σε μεταλλικό κουτί.Ξεκινάμε από δώ.Να ο δικός μου.

Ο ενισχυτής μου μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί από ...ανδρικό άρωμα.

αποσυνδέουμε τις συσκευές τριγύρω
Παρακάτω,βγάζουμε ότι άλλες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο ίδιο πολύπριζο.Στην περίπτωσή μου σύνδεσα τον ενισχυτή στο λάπτοπ και είχε δύο πολλές σημαντικές πηγές θορύβου.Ένα εξωτερικό μόνιτορ που είχα συνδέσει στο λάπτοπ έκανε τον ενισχυτή να βγάζει παλμούς χωρίς κανέναν άλλο ήχο.

Όταν φόρτιζα το λάπτοπ με το καλώδιό του παρατηρούταν ένας συνεχής θόρυβος στον ενισχυτή.Αποσυνδέστετα όλα τριγύρω.Ότι μπορείτε.Το ηχείο επίσης μπορεί να επηρεαστεί από οτιδήποτε.Άλλες συσκευές στο ίδιο πολύπριζο ή τριγύρω όπως καλοριφέρ,τηλεόραση κτλ.Ακόμα και ο αντάπτορας του ίδιου του ενισχυτή μπορεί να το επηρεάσει ,οπότε μην τον βάζετε δίπλα στο ηχείο.

πυκνωτής 1 νάνο
Επίσης μπορείτε να βάλετε έναν πυκνωτή 1 νάνο από την είσοδο στη γείωση του ήχου.
Ένας μικρός πυκνωτής κεραμικός ενός  νανοφαράντ (μοιάζει με χάπι και πάνω γράφει 102).

αντίσταση 1,5Κ στην είσοδο του ήχου
Όταν το καλώδιο ήχου δεν είναι συνδεδεμένο ακούγονται διάφοροι ενοχλητικοί θόρυβοι.Αυτό λύνεται εύκολα με μια αντίσταση 1.5 χιλιοώμ ή και παραπάνω ανάμεσα στην είσοδο του ήχου και τη γείωση.
Μέσα στον κόκκινο κύκλο η αντίσταση 1,5ΚΩ κόβει τους θορύβους όταν το καλώδιο δεν είναι συνδεδεμένο.

έκδοση στέρεο
Αντί για τη γέφυρα θα μπορούσατε να φτιάξετε την έκδοση στέρεο που βγάζει πολύ λιγότερα προβλήματα απ'ότι η γέφυρα με 10 βατ σε κάθε κανάλι .Δέκα στο αριστερό και δέκα στο δεξί.

εξωτερικό φίλτρο 
Αν το ηχείο που χρησιμοποιείτε είναι γούφερ ή μεγάλο και δεν θέλετε πολύ μπάσο μπορείτε να φτιάξετε ένα εξωτερικό απλό φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων σαν κι αυτό.



Δείτε και τον ενισχυτή μου σε λειτουργία.



arximastoras.blogspot.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη