Κύκλωμα για να ανάψετε λάμπες LED εκτός δικτύου με λιγότερη κατανάλωση απ'το δίκτυο.


Εδώ αναπαρήγαγα το κύκλωμα της 'λυχνίας του λύγγα' (lynx joule lamp) και κατάφερα να ανάψω δύο  λάμπες LED -3 βατ η κάθε μία ,6 βάτ συνολικά.

Είχα πολλές δυσκολίες στην κατασκευή αυτού του κυκλώματος - το μαγνητικό σύρμα είναι πολύ ακριβό στην Ελλάδα (αν ξέρει κάποιος που μπορεί να βρεθεί φτηνό ας το πει) και έπρεπε να χρησιμοποιήσω κομμάτια διαφορετικής διαμέτρου που τα ένωσα μεταξύ τους.Παρ'όλα αυτά δούλεψε.Δεν κατάφερα όμως να ανάψω λάμπα CFL για την οποία χρειάζεται διαφορετικός μετασχηματιστής και κύκλωμα.Η CFL απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια και βολτ.

Παρατηρήστε ότι ένα από τα ποδαράκια του LED πηγαίνει στο συλλέκτη (collector) και όχι στον πομπό (emitter).Έτσι το τρανζίστορ 2N3055 μπορεί να αντέξει περισσότερο σε ένα πλήγμα , αν για παράδειγμα, συνδέστε μια μεγαλύτερη απ'ότι πρέπει μπαταρία .

Εδώ είναι οι προδιαγραφές του κυκλώματός μου .
χάρτινο ρολλό κουζίνας περίπου τριών εκατοστών διαμέτρου
Περίπου 700-800 στροφές το δευτερεύον καλώδιο με διάμετερο 3,5 χιλιοστά περίπου
160 στροφές το πρωτεύον με καλώδιο λάμπας.Με λιγότερες στροφές οι λαμπτήρες δεν ξεκινούν.
ένα  τρανζίστορ ισχύος 2N3055 με ψύκτρα
δίοδος από τον πομπό στη βάση (base-emmiter)
έναν πυκνωτή 100nF σε σειρά με το καλώδιο της βάσης.
Η δίοδος υποτίθεται ότι προστατεύει το τρανζίστορ , αλλά παρατήρησα ότι μειώνεται λίγο επίσης  και η κατανάλωση των αμπέρ.

Ο πυκνωτής 100nF μειώνει την κατανάλωση αμπερ λίγο περισσότερο.




Τί κερδίζω σε κατανάλωση απ'αυτό το σύστημα.

Οι δύο λάμπες μαζί σ'αυτό το κύκλωμα τραβούν 3 βατ συνολικά ,ας είναι δύο ενώ στο δίκτυο η κατανάλωση είναι διπλή τρία συν τρία έξι βάτ.Μισή κατανάλωση δηλαδή!

arximastoras.blogspot.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη