ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: Φτιάξε τον 'πειρατή' τον ρώσικο ανιχνευτή μετάλλων!

Ένας πολύ δημοφιλές ηλεκτρονικό κύκλωμα στη Ρωσία για χομπίστες και σχετικά απλό είναι ο θρυλικός ανιχνευτής μετάλλων ο 'πειρατής'!

Η πλάκα είναι ότι δουλεύει καλύτερα από κάποιους αρκετά ακριβότερους αγορασμένους ανιχνευτές!


Ας δούμε το κύκλωμα λίγο τώρα.

Πρόκειται για ανιχνευτή παλμών (PI) και αποτελείται από δύο κύκλους,κόμπους ας το πώ.

Η μέγιστη εμβέλειά του είναι 20 εκατοστά για νόμισμα διαμέτρου 2,5 εκ και 1 με 1,5 μέτρο για μεγάλα αντικείμενα.

εξαρτήματα

βασικά τσιπάκια και τρατζιστοράκια
NE555
TL072
IRF 630
BC 547
BC557

κουλούρα
18 στροφές
19 εκατοστά  διάμετρο
L1 -σύρμα διαμέτρου 0.4 του χιλιοστού.Τέτοιο μπορείτε να βρείτε μέσα σε παλιές τηλεοράσεις ή οθόνες CRT.Είναι τυλιγμένο με μονωτική ταινία σαν κουλούρα γύρω απ'την οθόνη.Μέσα βρίσκεται σύρμα αυτό,το οποίο είναι ψεκασμένο με ένα είδος λακ και είναι πορτοκαλί,χρυσό στο χρώμα.

Mπορείτε να πειραματιστείτε με περισσότερες-λιγότερες στροφές ,μεγαλύτερη ,μικρότερη διάμετρο ή χοντρότερο-λεπτότερο σύρμα.

τροφοδοσία
Για αρχή δοκιμάστε μια μπαταρία 9 βολτ για να δοκιμάστε το κύκλωμα αν δουλεύει.
Αυτό δεν συνιστάται για την κανονική λειτουργία του.Καλύτερα μια μεγαλύτερη 12βολ  μπαταρία σαν αυτές που  έχουν τα μηχανάκια.

Το αρχικό διάγραμμα το βρήκα εδώ.














Την πλακέτα μπορείτε να την φτιάξετε με τη μέθοδο που περιγράφετε εδώ.




Ο 'πειρατής' σε πλαστικό κουτί.

ο ανιχνευτής σε πλαστικό κουτί
ο 'πειρατής' ολοκληρωμένος



Τί πρέπει να προσέξουμε κατά την κατασκευή

Από την κουλούρα μέχρι την πλακέτα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χοντρό πολύκλωνο σύρμα.Όσο πιο χοντρό τόσο το καλύτερο.Εδώ χρησιμοποιώ καλώδιο πλακέ για λάμπες.

Η κουλούρα εκεί που καταλήγει (στο L1),καλύτερα να είναι κολλημένη απευθείας στην πλακέτα,χωρίς κλέμες κτλ, και η σύνδεση με τον θετικό διάδρομο χαλκού (εκεί που πάει το σύν της μπαταρίας) να είναι πολύ καλή.

Ο θετικός πόλος της μπαταρίας πρέπει να είναι κολλημένος όσο πιο κοντά γίνεται στο IRF 630 όπως φαίνεται στην εικόνα,εκεί που γράφει battery plus είναι το κοντινότερο δυνατό σημείο.




Ο χάλκινος διάδρομος απ'το μεσαίο πόδι του IRF630 μέχρι το θετικό διάδρομο της πλακέτας πρέπει να είναι ενισχυμένος (χοντρός) κατά την κατασκευή της πλακέτας.Όπως εδώ.



 Πολύ σημαντικό,επίσης, είναι να προσέξουμε ανάμεσα στους διαδρόμους της πλακέτας να μην έχει ,ας το πω, δάκρυα.Μικρά κομμάτια καλάι που προεξέχουν και αγγίζουν γειτονικούς διαδρόμους χαλκού και δημιουργούν βραχυκύκλωμα.


διάβασε επίσης
Φτιάχνουμε πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος μόνοι μας.

arximastoras.blogspot.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη